[CMV] – Pica d’Estats. L’homòleg català del Penyagolosa.


Logo Club de muntanya VistabellaLa Pica d’Estats, amb els seus 3.143 metres d’altitud, és el cim més alt de Catalunya. Igual que el Penyagolosa per a nosaltres, la Pica és un símbol d’identitat per als catalans i en la creu que corona el seu cim sempre hi ha amarrada una Senyera.

La Pica es troba al Pirineu Lleidatà, al nord-est de la comarca del Pallars-Sobirà. És el límit físic entre els estats d’Espanya i França d’ací el seu nom. S’accedeix (des d’Espanya) per Sort, el famós poble de la Bruixa d’Or, des d’on es pren la L-510 fins a Àreu. I des d’aquest últim, per pista forestal, fins a l’aparcament de La Molinassa i el refugi de la Vall Ferrera.

L’ascens a La Pica d’Estats, i als altres cinc “tresmils” de la zona és una bonica excursió. Fins i tot sense arribar a ascendir cap d’aquests pics existeixen rutes que ens permetran també gaudir d’aquest preciós entorn natural.

Per a l’ascens a La Pica existeixen diversos itineraris de dificultat variable, encara que tots exigeixen estar en bona forma física. La ruta normal de l’ascensió no comporta grans dificultats tècniques a l’estiu, encara que és possible que queden algunes geleres a principis de temporada pel vessant francès (cara nord) que fan recomanable l’ús de grampons. Per aquest itinerari es pot ascendir als pics d’Estats (3.147m), Verdaguer (3.133m), Montcalm (3.077) i Sotllo (3.073). Altra ruta més exigent tècnicament però més atractiva per a la gent experimentada, és recórrer les crestes  que uneixen el Pic Rodó de Canalbona (3.005m) i la Punta Gabarró (3.114m) amb la Pica d’Estats, per a després continuar per la normal.

Totes les rutes comencen en el refugi de la Vall Ferrera, per a després retornar a ell. Un opció és dormir a la vora d’un dels dos llacs que hi ha a peu de La Pica, l’Estany de Sotllo o l’Estany d’Estats, permetent realitzar l’ascensió en dues jornades més relaxades.

Un trekking circular bonic, sense arribar a ascendir cap dels pics anteriors, és eixint de la Vall Ferrera fins a l’Estany del Sotllo, per a després ascendir al Coll de Barbote i descendir al Refugi de Barbote i a continuació a la cabanya de Bassello, per a després retornar al lloc de partida.

Aquí teniu unes imatges de l’ascens:

[imgset:72157608732618620,square,true]

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • MySpace
  • StumbleUpon

Els Comentaris estan tancats