Inauguració de l’edifici de l’Antiga Presó.


Escut

Vistabella del Maestrat, estiu de 2008.

D’antic palau a edifici cultural: Una aproximació històrica.

Després de la conquesta cristiana en 1251, Vistabella del Maestrat es reconstruïx, seguint una estructura similar a la d’altres viles medievals, envoltada d’una muralla encara recognoscible en l’actualitat. L’estructura d’aquest nucli primitiu es basa en un eix aquest-oest, que constituïx el carrer major actualment, i uns carrers transversals a aquest que absorbeixen el pendent del vessant. En l’extrem més elevat els carrers transversals confluïxen en el que era l’antic castell. Aquest castell era una fortalesa militar, una caserna per a allotjar a les tropes i al comandament d’un exèrcit que depenia d’un senyor feudal. El castell, per tant, no albergava cap tipus de luxe, sinó que servia per a controlar, juntament amb els castells del Boi i de Culla, una vasta regió del territori. Al costat del castell existia una petita església (algunes de les pedres d’aquesta antiga església de poden observar ara en l’entrada del cementeri, al costat de l’ermita de Sant Antoni). En l’angle nord-oest es conserva una torre de la muralla i en el seu extrem més baix, els carrers s’obren en portals, dos dels quals es conserven: el de “Sant Roc” i el del “Forn”.

Finestra de la façanaErmita del cementeri de Vistabella del MaetratArc del Carrer del Forn a Vistabella

Per tant, el noble o senyor feudal no residia en el castell sinó en el palau principal, on també s’allotjava la cort real en les seves visites al municipi. De fet, en 1338, el palau de Vistabella va ser residència del Rei Pere IV d’Aragó, el cerimoniós, II de València i III de Barcelona. Però…on se situa aquest palau?. Aquest palau donava a dos carrers, els carrers del Forn i de Jesús en l’actualitat, i encara que ara està dividit en diverses cases és fàcilment identificable. Pel carrer el forn encara es pot observar un antic escut de l’època, i el forn municipal, que es va construir més endavant en el que eren les cavalleries del palau. En el carrer Jesús s’observen restes del palau en un espectacular mirador i balconades rematades amb pedres tallades, que constituïen l’estada principal. A través d’aquesta estada s’accedia a una segona dependència, a les cavalleries i a l’antiga presó o calabós.

Antic palauAntiga presóDetall de l'arc segle XVII

Edifici Polifuncional Antiga Presó.

En la planta baixa de l’edifici es pot visitar l’antic calabós o presó. Aquest calabós s’ha conservat en perfectes condicions ja que quan es va construir el forn, segle XVII o XVIII, es va tapar l’accés al mateix. Sota les impressionants arquejades de pedra que antigament formaven part de l’estructura del palau i en l’actualitat, algunes d’elles, suporten la volta del forn, van a tenir cabuda, gràcies al patrocini de la Diputació de Castelló, una gran quantitat d’activitats en benefici de les gents del nostre poble, prestant un servei ben distint a la finalitat amb que es va dissenyar fa 700 anys. La planta primera de l’edifici es destina a exposicions itinerants i museu dinàmic; i la planta segona acull la Seu del Penyagolosa de la UNIVERSITAT JAUME I de Castelló, un saló d’actes i una golfa com centre de documentació.

La rehabilitació d’aquesta antiga presó ha estat sufragada per la Excelentísima Diputació Provincial de Castelló, a través de diferents fases i programes, per a albergar el nou edifici cultural polifuncional de Vistabella del Maestrat.

Ximo.

Per opinar.

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • MySpace
  • StumbleUpon

Els Comentaris estan tancats