crònica del curs de tòfones


El curs de tòfones, que es va realitzar els passats 13, 14 i 15 de febrer, va tindre prou d’èxit. Hi van participar al voltant de 25 persones, la majoria eren alumnes de la Càtedra de Gastronomia que s’imparteix a la UJI, però també va acudir gent de València i fins i tot una dona de Madrid i un matrimoni d’Albacete. La participació en quant a residents de Vistabella va ser un poc fluixa, ja que només 3 persones es van apuntar al curs, encara que moltes altres van ajudar amb l’organització.
Les conferències començaren el divendres 13 de febrer, per la vesprada, amb una xarrada sobre truficultura i productes trufats, a càrrec de Miguel Abad, d’Intercoop, i José Manuel, de Montruf, els quals explicaren l’elaboració de productes amb tòfona, com paté, melmelada, olis, tòfones en el seu suc… Tots aquests productes podem trobar-los a la tenda de Tere i Lidon, al carrer Sant Roc, cantonada amb el carrer Major.

El dissabte al matí va tindre lloc la xarrada sobre els diferents tipus de tòfones i la temporada d’aquestes per al consum òptim, consells pràctics per a la conservació i diferents utilitats. A més, consells sobre els terrenys més adequats i els millor arbres perquè les tòfones es desenvolupen millor. La xarrada va anar a càrrec de Demetrio, de Benassal, un dels més coneguts distribuïdors de tòfones en el món de l’alta gastronomia nacional i va tindre el suport de dos membres i gastrònoms de la Càtedra de Gastronomia i Nutrició Fepac-Asaja UJI.

Després de la xarrada va tindre lloc el concurs de gossos organitzat per l’Ajuntament. El dia acompanyava, i amb el sol al capdamunt tothom va poder gaudir del concurs, ja que a aquest acte l’accés era lliure. Hi havien 8 participants, Miguel, Pedro Rafael, José Olaria, Encarna (la dona que hi va acudir des d’Albacete), Ramón, Rosa Mari, Ximo Gual i Odilón. Va ser al plà, a un bancal que hi ha al costat de l’antic femer i futur Ecoparc, i ho va preparar Odilón (pare) amb l’ajuda de Javier (l’home de Puri), els quals van soterrar les tòfones que es trobaven  dins d’unes gàvies en diferents forats. Cada concursant tenia 3 minuts per aconseguir el màxim número possible de tòfones. Priscila era l’encarregada del cronòmetre i Eduardo i Paco l’ajudaven amb el reconte i altres menesters.

El concurs va ser d’allò més divertit, i al final hi van empatar Miguel i Pedro Rafael, pare i fill, tot i que al desempat hi va guanyar finalment el pare.

A la vesprada va vindre el més esperat per tots els participants, l’elaboració de receptes amb tòfones, on es va elaborar el “pa de tòfones, mantega de tòfones, ous fregits trufats, oli de tòfones i crema de tòfones”. Tot va ser a càrrec de José Aguilar (director de la Càtedra) i Francisco González (membre de la Càtedra). A continuació es va fer “pastisseria dolça, salada i rebosteria amb tòfones” a mans d’un dels millors pastissers de la nostra província, José Antonio Galiana.

El diumenge, l’últim dia del curs, vam gaudir de la presència de Jordi Ferrer, cuiner molt destacat a la cuina moderna, que ha treballat en llocs tant destacats com El Bulli, l’Arrop o l’Akelarre entre d’altres, i actualment podem trobar-lo a La Regenta del Mar.

El curs va finalitzar amb la visita a la tenda Gastronomia Artesana del Penyagolosa.

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • MySpace
  • StumbleUpon

  1. No hi ha Comentaris

Ha d'estar registrat per a comentar en aquesta entrada.