Jornades Mediambientals: El camí dels pelegrins de Les Useres


Els dies 18, 19 i 20 de setembre tindrà lloc a Vistabella del Maestrat la 3ª edició de les nostres Jornades Mediambientals.

El tema elegit ha sigut El camí dels pelegrins de Les Useres, i la seua declaració com a Monument Natural, que es va dur a terme a l’octubre de 2006.

Vos avancem una petita introducció de la citada declaració, i esperem la vostra presència en les jornades, que estem segurs estaran d’allò més bé, amb xerrades, excursions i fins i tot la projecció de la pel·lícula Els pelegrins de Les Useres.

(…) Al municipi de Les Useres, comarca de l’Alcalatén, i com a mostra d’una secular costum conservada gràcies al fervor popular, l’últim divendres del mes d’abril es celebra una singular romeria en la qual participen un grup de veïns d’aquesta població i que es coneix com la Peregrinació de Les Useres.
Es aquesta una tradició molt enraigada a la comarca i que segueix un meticulós i calculat procediment, que perviu possiblement sense canvis des del segle XIV, i que té establerts de forma seqüencial, precisa i ordenada cada una de les celebracions, descansos, menjades i actes.

La peregrinació es fa en estricte silenci, únicament acompanyada per un grup de cantors que entonen antigues melodies tradicionals. Al pas de la processió, els veïns agranen i adornen la senda de flors i fulles verdes per homenatjar als tretze pelegrins i el seu complet sèquit.

El camí de Les Useres es el recorregut tradicional que aquests pelegrins realitzen, a lo llarg de 35 Km. aproximadament i amb un desnivell acumulat de més de 1.000 metres. En la seua peregrinació anual,  pugen des de Les Useres fins l’ermita de Sant Joan de Penyagolosa, situada en les entranyes del Parc Natural amb el mateix nom i abrigada per l’espessor del pinar, on celebren missa i descansen per tornar al dia següent al punt de partida. En el seu sinuós trajecte es creuen els termes municipals de Les Useres, Llucena del Cid, Xodos i Vistabella del Maestrat.

A més del seu sentit religiós i místic, el camí dels Pelegrins  Les Useres ha servit com via de comunicació comarcal des d’antany. Per aquest motiu, en alguns trams coincideix amb distintes vies pecuàries i es possible trobar a lo llarg del recorregut diversos jaciments arqueològics, masies, ermites, castells i peirons, que suposen un important patrimoni arqueològic, arquitectònic, cultural i etnològic, vinculat al propi camí i que resulta convenient conservar i mantindre per evitar el seu abandó i degradació.

En quant al aspecte natural, el camí es desenvolupe a través d’un paisatge format per escarpades llomes disposades paral·lelament en la costa, amb profunds barrancs i amplies àrees de matorral, carrascals i pinars. El seu important desnivell permet gaudir d’un canvi progressiu de la vegetació, que s’adapta gradualment a l’altura i, per tant, al rigor climàtic continental de la muntanya. (…)

Cartell Jornades Pelegrins de Les Useres

Cartell Jornades Pelegrins de Les Useres

Per opinar.

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • MySpace
  • StumbleUpon

  1. No hi ha Comentaris

Els Comentaris estan tancats